12 nov. 2008

Confesiunile unui bucatar regal

Diana si Charles

Capriciile culinare ale printului Charles si ale fostei sale sotii, printesa Diana, au fost facute publice de fostul lor bucatar, care s-a decis sa scoata
la licitatie o inedita corespondenta purtata de-a lungul mai multor ani cu tanarul (pe atunci) cuplu regal. Conform acestuia, printul Charles era mare
amator de oua fierte "fix" patru minute si servite cu lipie alaturi de ceaiul de la ora 17.00, iar preparatul preferat al printesei Diana, in perioadele
de sarcina, erau sandvisurile cu bacon
Mervyn Wycherley a lucrat in bucataria regala peste doua decenii, dar vreme de 13 ani a gatit exclusiv pentru printul de Wales si sotia sa, printesa Diana,
bucurandu-se de o deosebita apreciere din partea acesteia din urma. Biletelele, notitele si scrisorile scoase la vanzare contin unele din cele mai inedite
solicitari de meniu. Intr-unul, printesa insarcinata cere sa-i fie servite la micul dejun sandvisuri cu bacon "acompaniate de prietena noastra de nadejde,
rosia". De altfel, bucatarul isi aminteste ca, in perioadele de sarcina, Lady Di facea o adevarata fixatie pentru sandvisurile de acest gen.
Ouale printului

Mervyn Wycherley

Maestrul bucatar, acum in varsta de 59 de ani, mai povesteste ca Printul Charles avea un adevarat cult pentru servitul ceaiului la amiaza. "Printul obisnuia
sa-l bea intre 16.00 si 17.00. Ii placea sa aiba intotdeauna alaturi oua fierte si cateva lipii mai ales atunci cand se intorcea de la vanatoare. Dar ouale
trebuiau fierte nici mai mult, nici mai putin de patru minute", relateaza bucatarul. Si pentru ca avea o adevarata manie in aceasta privinta, cand se apropia
de resedinta sa, Printul Charles isi punea garzile de corp sa-l anunte pe bucatar cand sa inceapa fierberea oualor astfel incat acestea sa nu fie nici
prea reci, nici prea fierbinti, nici prea tari, nici foarte moi.
"Am foarte multe amintiri frumoase din perioada in care am lucrat pentru Print si Printesa. Eram ca o familie", povesteste cu nostalgie fostul bucatar regal.
Wycherley isi aminteste, de asemenea, cum l-a invatat printul Charles sa culeaga rosii pentru cina din ferma sa ecologica de la Highgrove (printul Charles
este de mai multa vreme un sustinator infocat al agriculturii ecologice, n. red). De altfel, printul de Wales mergea adesea chiar el insusi in gradina
si isi culegea singur legumele pe care avea pofta sa le manance. "Uneori, chiar la apusul soarelui, aduna mazare si asparagus pentru cina. Venea cu ele
in bucatarie si imi cerea sa i le pregatesc. Daca nu ma gasea acolo imi lasa biletele de genul: Mervyn, crezi ca ai putea sa prepari o supa de leustean?
Este atat de mult in gradina si atat de mare a crescut", mai povesteste bucatarul.

Cartile postale primite de la Diana valoreaza acum o avere

Stia ca Diana era bulimica
Wycherley a facut aceste dezvaluiri inedite pentru ca, din motive financiare, urmeaza sa vanda multe din amintirile care il leaga de fostii sai stapani.
El a facut parte din personalul care a insotit cuplul princiar in luna de miere si le-a gatit celor doi tineri proaspat casatoriti pe iahtul regal Britannia.
Preparatele sale culinare au fost intotdeauna pe placul printesei Diana, care l-a mentinut in serviciul sau si dupa divortul de printul Charles si care-l
considera unul dintre angajatii sai de suflet. Wycherley a fost una dintre putinele persoane care stiau ca printesa suferea de bulimie.
Relatiile lor erau atat de amicale incat, cu ocazia unei aniversari, printesa i-a trimis o carte postala continand imaginea a 24 de prezervative "puse la
uscat", cu mesajul "Draga Mervyn, La multi ani, cu multa dragoste din partea Dianei". Bucatarul a primit o felicitare asemanatoare si de Sfantul Valentin,
patronul indragostitilor. In perioda petrecuta in apropierea familiei regale, maestrul Wyhcherley a gatit pentru nenumarati presedinti, premieri sau alte
personalitati care au trecut pragul palatelor Buckingham si Kensington sau pe cel al resedintelor

Sandringham si Highgrove. "Amintirile" sale din acea perioada vor fi vandute in cadrul unei licitatii organizate pe 24 noiembrie.