14 dec. 2008

Sfaturi pentru a evita consumul exagerat de alcool în sezonul sărbătorilor

Nutriţioniştii britanici au stabilit un set de reguli pentru a ajuta persoanele care au tendinţa să consume mai mult alcool cu ocazia Crăciunului decât
de obicei, permiţându-le acestora să îşi supravegheze dieta, informează mirror.co.uk.O alegere inteligentă a băuturilor - Specialiştii în nutriţie recomandă
băuturile care conţin mai puţin de 100 de calorii într-un singur pahar de 25 de mililitri. Printre alegerile considerate inteligente se numără ginul cu
apă tonică, un pahar mic de şampanie sau de vin roşu, sau un pahar mic de whisky. Băuturile considerate "periculoase" sunt crema de lichior (175 de calorii
pentru un pahar de 50 de mililitri), băuturile alcoolice carbogazoase (200 de calorii într-o doză) şi cidrul (573 de calorii într-un pahar obişnuit).

Un consum cu măsură - Nutriţioniştii recomandă alternarea băuturilor alcoolice cu apă minerală sau cu băuturi răcoritoare dietetice. Un sfat util este amestecarea
unui pahar de vin cu apă minerală sau limonadă. În acest fel, nu numai că veţi beneficia de o cantitate suficientă de lichide necesară hidratării, dar
se evită şi consumul suplimentar de calorii.O bună preparare înainte de cina festivă - Un alt sfat util este pregătirea dinainte dineului de Crăciun prin
servirea unui mic-dejun sănătos şi a unui prânz consistent, bazate pe carbohidraţi (pâine, orez, paste, cartofi sau cereale) şi pe proteine (carne slabă
de pui sau peşte). Dacă în timpul dineului de seară se vor servi doar băuturi, se recomandă servirea unei mici gustări înainte de dineu, care trebuie să
conţină o mică doză de grăsimi, pentru a "căptuşi" stomacul şi a încetini viteza de absorbţie a alcoolului în sânge. Pieptul de pui, un sandwich cu avocado
sau un bol cu cereale sunt ideale din acest punct de vedere.Alegerea gustărilor uşoare - Un pumn de alune conţine aproximativ 150 de calorii, iar o pungă
de snacksuri 183 de calorii. Dacă se vor servi gustări uşoare la un moment dat, în timpul serii, nutriţioniştii recomandă evitarea acestor două tipuri
de alimente şi recomandă consumul de pâine de secară.

Unul pe rând - Nu permiteţi nimănui să vă umple paharul. Aşteptaţi mai întâi să terminaţi tot conţinutul paharului înainte de a trece la următorul. În acest
fel, veţi putea să beţi cu măsură şi să contabilizaţi mai bine cantitatea de alcool ingerată.A doua zi de dimineaţă - Pentru dimineaţa de după cina de
Crăciun, specialiştii britanici în nutriţie recomandă două ouă ochiuri cu o felie de pâine prăjită. Aceste alimente asigură combinaţia necesară de carbohidraţi
şi de proteine. Ouăle conţin şi substanţa denumită cisteină, cunoscută pentru acţiunea ei distructivă a substanţelor chimice nocive care se acumulează
în ficat, după un consum excesiv de alcool.
(MEDIAFAX)